Leeruitkomsten formuleren voor je opleiding
Onderwijsinstellingen moeten hun onderwijs steeds flexibeler inrichten. Dat houdt in dat (werkende) professionals en studenten steeds meer keuzevrijheid hebben, zowel op wat ze leren (inhoudelijke keuzevrijheid) als de manier waarop ze leren (zelf gekozen tijd, plaats en tempo). Met behulp van leeruitkomsten kan een onderwijsinstelling het curriculum van een opleiding hierop laten aansluiten.
In dit artikel gaan we in op hoe je als onderwijsinstelling met behulp van leeruitkomsten je curriculum flexibel kunt maken. Met als doel om te inspireren en activeren én om onderwijsinstellingen inzicht te geven dat er meer bij komt kijken dan ‘alleen’ het onderwijs schrijven in leeruitkomsten.
Jacob: “Wij zien als onderwijsinstelling dat de arbeidsmarkt tegenwoordig erg snel verandert. Op dit moment hebben we ons curriculum afgestemd op de inhoudelijke vakken. Iedere docent geeft zijn eigen vak en de studenten volgen dit om hun diploma te kunnen behalen. Mijn wens zou zijn dat de studenten die bij ons afstuderen een betere aansluiting hebben met de arbeidsmarkt, beschikken over een grote mate van zelfstandigheid en ook vaardigheden tot een goede werknemer hebben ontwikkeld. Ook zou ik meer professionals uit het werkveld willen aantrekken om een opleiding te gaan volgen, waarbij we inspelen op het onderwerp Leven Lang Ontwikkelen. De focus van het onderwijs moet hierbij liggen op datgene dat de professionals nog moeten leren. Alleen de grote vraag voor mij is; hoe doen wij dat als onderwijsinstelling? En wat komt erbij kijken?”
Steeds meer onderwijsinstellingen willen net zoals Jacob het onderwijs flexibel inrichten met behulp van leeruitkomsten. Vaak is dit een hele uitdaging voor een onderwijsinstelling. Ben je ook benieuwd wat leeruitkomsten zijn? Wat erbij komt kijken als je het onderwijs om wilt zetten naar leeruitkomsten en hoe je hiermee om moet gaan? Het hele artikel van Carine lees je hier.